De kracht van kruiden


Wat zijn wij als mens en dier eigenlijk bevoorrecht met wat de natuur ons te bieden heeft. Er zijn zo ontzettend veel geneeskrachtige kruiden en voor een ieder kan de werking ervan teruggevonden worden in goed gedocumenteerde boeken.

Na mijn jarenlange ervaring met onder andere de werking van aloë vera en met esoterische oliën te hebben gewerkt werd het voor mij tijd om mij verder te verdiepen in kruiden. Het inzetten van kruiden op die wijze dat daarvan ook daadwerkelijk de heilzame werking ervaren kan worden. Het op maat meten van thee voor de mens. Zodat er op het vlak waar ondersteuning wenselijk is ook daadwerkelijk verandering merkbaar is. Voor de paarden worden kruiden uitgemeten voor doorgaans een periode van vijf weken. Aangezien de kruiden met de biotensor worden uitgemeten en dus het paard, maar ook de mens waarvoor gemeten wordt, zelf de kruiden kiest is het eigenlijk vooraf niet eens echt nodig om te weten waarvoor de kruidenmix wordt aangevraagd. De keuze van de kruiden, de werking ervan, is vaak al te herleiden naar het ongemak of waarvoor ondersteuning wenselijk is.


Natuurlijk is het wel fijn om te weten waarom er een kruidenmix aangevraagd wordt. Kruiden laten hun werking zien, maar laten we niet vergeten dat wat er verder geconsumeerd wordt ook aandacht vereist. Het voermanagement bij de paarden wordt doorgaans bij de eerste kruidenmix uitgemeten. Hierover wordt doorgegeven of er een betere keuze is en welke dat dan kan zijn.

Naast de kruiden worden er ook bepaalde mineralen, supplementen, oliën en azijn gemeten. Je zult altijd een kruidenmix ontvangen, maar er kan bijvoorbeeld ook magnesiumoxide worden bijgevoegd. Tevens kan er een keuze gemaakt worden voor een kuurtje van een sterk werkend kruid, zoals gember, kaneel of kurkuma. Op de verpakking van de kruiden staat de samenstelling en het advies voor gebruik. Ook zal er daarop terug te vinden zijn welke overige, indien gekozen, producten er nodig zijn. Deze moeten dan wel zelf aangeschaft worden. Denk hierbij aan appelazijn, koolzaadolie, olijfolie enz.

Bewaar de kruiden altijd koel, donker en droog. De kruidenmix is wel een jaar houdbaar indien op de juiste manier bewaard. De kruiden zijn gedroogd, maar er kan wel eens wat vocht (minimaal) in zitten. Komt er condens in de zak of emmer dan is het verstandig de zak open te zetten zodat het vocht kan verdampen.

Mocht je willen kijken of je paard niet gevoelig reageert op de kruiden, begin dan met een klein beetje te geven.

De kruiden worden doorgaans gemeten voor een periode van vijf weken. Je zult zien dat wanneer je daarna een nieuwe kruidenmeting laat doen dat het paard doorgaans meerdere andere kruiden kiest, of zelfs allemaal andere kruiden. Het paard heeft genoeg uit de kruidenmix gehaald en geeft dan aan die niet meer nodig te hebben en kiest voor een andere mix welke dan weer aan zijn of haar behoefte zal voldoen. Bij ziekte, stress en pijn komen er logischerwijs wel vaker dezelfde kruiden terug in de keuze van de kruidenmix. Er zijn ook kruiden die beter niet een langere periode achter elkaar gegeven worden. Het is voor zowel mens als dier beter om niet jarenlang dezelfde keuzes in de kruiden te maken.

Je kunt kiezen om de kruidenmixen ter ondersteuning en aanvulling op een goed voermanagement in te zetten of eenmalig. Kruiden werken preventief en helpen bij problemen en herstel.

De werkzame stoffen van de kruidenmixen leveren een bijdrage aan de gezondheid van paarden en pony’s. De hoeveelheid kruiden worden aan de hand van de schofthoogte van jouw paard of pony bepaald. Het kan zijn dat je dit eenmalig wilt doen, maar de ervaring wijst uit dat er doorgaans gekozen wordt om door te gaan met de kruidenmixen, soms met een korte tussenpose, om je paard te blijven voeden en ondersteunen.

Tarieven voor de kruiden staan op de website vermeld. Deze zijn inclusief het meten op afstand. Plus is de eerste voermeting hierbij inbegrepen.


Tarieven Kruidenmixen:


 • Kleine pony of veulen tot 1m of 200 kg
  - Basis: € 37,00

  - Emmer: € 40,50
 • Pony of 1-2 jarigen van 1 tot 1.46m of tot 400 kg
  - Basis: € 44,50

  - Emmer: € 53,00
 • Pony of paard vanaf 1.46m of tot 700 kg
  - Basis: € 53,00

  - Emmer: € 60,50
 • Zwaar gebouwd paard vanaf 1.80m of 700 kg
  - Basis: € 62,00

  - Emmer: € 69,50

Individueel gemeten kruidenmix voor dagelijkse ondersteuning voor een periode van ongeveer 5 weken.
De kruiden worden individueel gemeten en samengesteld, na het ontvangen van de opgegeven informatie van de pony of het paard, wat het een uniek product maakt.
Naast het ruwvoer wordt de kruidenmix gegeven als basisvoer of als aanvulling op het dagelijkse krachtvoer.

Je kunt kiezen uit basis, is levering in plastic zak, of voor een handige emmer met maatschepje.

EQcure vormt nooit een vervanging voor de reguliere medische zorg. Bij twijfel en noodsituaties altijd de dierenarts/arts raadplegen.